SBK Sprouts Young Talents

Van 14 t/m 25 oktober organiseert Stichting Beeldende Kunst (SBK Kunstuitleen & Galerie) in Amsterdam de zevende editie van SBK Sprouts Young Talents. Een overzichtsexpositie met werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies. Met dit podium wil SBK jong talent een springplank bieden en hen onder de aandacht brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld.

SBK toont nieuw kunsttalent in Amsterdam

Hoewel SBK al sinds 1955 werk van jonge getalenteerde kunstenaars verzamelt, is de expositie Sprouts Young Talents die zij sinds 2014 organiseert uniek. Voor het grote publiek een geweldige kans om in een expositie de selectie door kunstexperts van een 30-tal beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Deelnemende kunstenaars 2020

In Sprouts presenteert SBK werk van rond de 30 aanstormende talenten die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie (installaties), site-specific werken en beelden te zien. Uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.
De komende weken starten de eindexamenexposities en worden de selectie kunstenaars van 2020 bekend.

Werk van jong talent in een kunsthistorische context

Het werk van de ‘graduates’ wordt gepresenteerd in samenhang met (kern)stukken uit de rijke SBK-collectie. Door het werk van jong talent naast stukken uit de SBK-collectie te plaatsen, ontstaan nieuwe spanningsvelden en intrigerende overeenkomsten. Het biedt de bezoeker een handvat om het werk van de talenten te plaatsen. Hoe uiteenlopend de presentaties van de studenten ook zijn wat betreft thema-, materiaal-, compositie- en kleurkeuze. Ze passen in een traditie –of ze nu een tegenreactie op zijn of een verwijzing naar werk van voorgaande aanstormende talenten.

Side-expositie LINK: verbinding generaties kunstenaars

In 2020 zal een aantal gerenommeerde kunstenaars wiens werk refereert aan het werk van de geselecteerde afstudeerders en in de SBK-collectie vertegenwoordigd is, gevraagd worden tijdens Sprouts recent werk te tonen. Met de side-expositie LINK verbinden we in Sprouts 2020 de SBK-collectie en het werk van een ‘oudere’ generatie kunstenaars met die van de jongste generatie kunstenaars.

Kunstprijzen

SBK presenteert naast de expositie twee nieuwe kunstprijzen: de SBK Sprouts Award. En in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

De winnaar van de SBK Sprouts Young Talent Award wordt bepaald door een externe jury. In 2020 bestaat deze uit Laurie Cluitmans (conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum Utrecht) en Reyn van der Lugt (voormalig museumdirecteur, kunstverzamelaar en curator) en het artistieke team van SBK.

Meer dan alleen een podium

SBK wil de jonge kunstenaars professionele ondersteuning bieden. Tijdens het event organiseert zij in samenwerking met WOW Amsterdam en het AFK een speeddate. Geheel onbezoldigd stellen gerenommeerde kunstenaars, galeriehouders, curatoren en andere professionals uit de kunstwereld zich beschikbaar. Tijdens deze speeddate vinden er korte vraaggesprekken met de kunstenaars plaats.

Ook na de expositie blijft SBK de ‘graduates’ volgen. Om de jonge kunstenaars te begeleiden, promoten, verkopen en aan opdrachten te helpen.

Meer info

Start:

4 oktober 2020 11:00

Einde:

25 oktober 2020 18:00

Vergoedingen & Tickets

Bezoekers
0,00 €

Overzichtsexpositie met werk van de beste talenten van de Nederlandse kunstacademies

Evenementenlocatie

Adres:

KNSM-laan 307-309 Amsterdam