SBK Sprouts Young Talents

Van 6 t/m 12 oktober organiseert Stichting Beeldende Kunst Amsterdam (SBK Kunstuitleen & Galerie) voor het zevende opeenvolgende jaar SBK Sprouts Young Talents in Loods 6 Amsterdam. Een unieke en groots opgezette overzichtsexpositie met werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar.

Met dit podium wil SBK jong talent een springplank bieden en hen onder de aandacht brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld. Voor het publiek een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Authenticiteit en strijdbaarheid

Sterk aanwezig in het werk van de lichting 2021 is het staan voor de eigen authenticiteit. De jonge generatie kunstenaars is niet bang om traditionele opvattingen, cultuur, seksualiteit, stereotypen, vooroordelen, politiek en misbruik te bevragen. Vanuit hun eigen perspectief onderzoeken en tonen zij hoe genderdiversiteit, aannames rond seksualiteit en seksuele diversiteit, racisme en andere ongelijkheden hun persoonlijke en professionele leven beïnvloeden. Zij laten zien dat gelijkheid nog ver te zoeken is, maar tonen daarnaast ook een enorm gevoel van strijdbaarheid.

Deelnemende kunstenaars 2021

In deze Sprouts-editie is werk van 21 kunsttalenten te zien die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie, site-specific werken en beelden te zien in uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.

Deelnemers: Maikel Deekman, Sina Dyks, Sophia Maria Favela, Wumen Ghua, Manjot Kaur, Hannah Kiefmann, Jurel Bakker, Angel-Rose Oedit Doebé, Jaehyun Kim, Vivian Mac Gillavry, Luke McCowan, Jochem Mestriner, Nona Mooij, Daria Lou Nakov, Marjolijn Rijks, Bas Schippers, Hagar Schuringa, Tian Teng, Farida Sultan, Lou-Lou van Staaveren en Clara Berger.

Side-expositie LINK: verbinding generaties kunstenaars

Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van Yasser Ballemans, Jan Theun van Rees, Semna van Ooy, Ersin Eken en Jarik Jongman, kunstenaars die al langer bezig zijn.

LINK biedt het werk van de ‘graduates’ een context van actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars die zich deels met dezelfde thema’s bezighouden. Voor de afstudeerders een brug naar de buitenwereld en een krachtmeting en voor de meer ervaren kunstenaar een inspirerende ontmoeting met de jonge lichting. In het kader LINK heeft SBK een samenwerking met Arti et Amicitiae.

Kunstprijzen

SBK presenteert naast de expositie twee nieuwe kunstprijzen: de SBK Sprouts Award. En in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

De winnaar van de SBK Sprouts Young Talent Award wordt bepaald door een externe jury. In 2021 bestaande uit Hanna Hagenaars en Alexander Ramselaar.

Meer dan alleen een podium

Eén van de manieren waarmee SBK de jonge kunstenaars professionele ondersteuning biedt, is het organiseren van speeddates. Gerenommeerde kunstenaars, galeriehouders, curatoren en andere professionals uit de kunstwereld hebben zich beschikbaar gesteld om korte vraaggesprekken met de kunstenaars aan te gaan. Ook na de expositie blijft SBK de ‘graduates’ volgen en zich inzetten om de jonge kunstenaars te begeleiden, promoten, verkopen en aan opdrachten te helpen.

Meer info

Start:

6 oktober 2021 11:00

Einde:

12 oktober 2021 18:00

Vergoedingen & Tickets

Registreren Bezoekers
0,00 €

Overzichtsexpositie met werk van de beste talenten van de Nederlandse kunstacademies

Evenementenlocatie

Adres:

KNSM-laan 307-309 Amsterdam