Nieuwe Haarlemmersluis

Home » Vrije Tijd » Watersport » Sluis » Nieuwe Haarlemmersluis

De Nieuwe Haarlemmersluis is een keersluis uit de zeventiende eeuw en vormt de verbinding tussen de Brouwersgracht en de noordkant van het Singel.

Anno 1602

De originele sluis stamt uit het jaar 1602 en onderging aan het eind van de zeventiende eeuw een grondige renovatie waarbij onder meer de wanden en sluisconstructie werden vervangen.

Sleutelrol

Vanwege de strategische ligging aan de rand van de grachtengordel en het IJ is de sluis altijd een belangrijk knooppunt geweest voor marktkooplieden en bevoorrading van de brouwerijen aan de Brouwersgracht.

Gezellig druk

Ook tegenwoordig wordt de Nieuwe Haarlemmersluis nog steeds druk bevaren en is het in de vaarroute opgenomen van veel rederijen in de binnenstad.

Vooral tijdens de zomermaanden kan het er een gezellige bedoening zijn met volle terrasjes aan het water en drukte op het water met manoeuvrerende grachtenbootjes, sloepen en rondvaartboten.

Hotspot

Deze hectiek zorgt ervoor dat de sluis uitnodigt om even bij stil te staan en als een magneet werkt op toeristen, dagjesmensen en winkelend publiek van de Haarlemmerstraat en de Nieuwe Dijk.

Adres

Stromarkt 1 1012 SW Amsterdam

GPS

52.3789116, 4.894154

In de buurt


Op de kalender